D-8 Üniversitesi İslami İran’da Kuruluyor

D-8 Üniversitesi İslami İran’da Kuruluyor

  Haziran 19, 2019

  855 Okunma

​İstanbul’da düzenlenen D-8 zirvesinde, üye ülkeler D-8 üniversitesi kurulması kararı almıştı.

İran İslam Cumhuriyeti Eğitim Bakanının Uluslararası İşler Yardımcısı Hüseyin Salar Amuli, D-8 grubu üniversitesinin Hemedan'da kurulacağını söyledi.

Salar Amuli, dün yaptığı açıklamada; geçen cuma günü İstanbul'da D-8 grubu liderler oturumunun kapanış bildirisinde ilan edilen D-8 grubu üniversitesinin İran'ın Hemedan şehrinde kurulacağını söyledi.

D-8 ya da İngilizce uzun adı ile Developing Eight, 8 üye ülkeden oluşmakta olan uluslararası bir kuruluştur. D-8, gelişmekte olan sekiz ülke olarak tanımlanmaktadır. D-8 ülkeleri, “İslam Birliği” hedefi gözetilerek kurulmuştur.

D8 Müslüman ülkelerin güç birliğine gitmesini savunuyor. Hali hazırda D-8 ülkelerinin nüfusunun büyük çoğunluğu Müslümandır. Bu ülkeler; Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya’dır. D-8 üye ülkeleri aynı zamanda İslam Birliği Örgütü’nün de üyeleri durumundadır. D-8 üyeleri, tabi kaynakları, kalabalık nüfusları ve potansiyel pazarlarından dolayı kendi bölgelerinde önemli konumda bulunmaktadırlar.

İran İslam İnkılabında daha önce de, Üstad Said Nursi'nin hedeflediği ve Ezher Üniversitesine kardeş olarak kurulmasını istediği Medreset'üz-Zehra fikrini diriltmek amacı ile Uluslararası el-Mustafa Üniversitesini kurmuş ve bu üniversite bünyesinde İslam Dünyasından birçok eğitimci ve öğrenciyi buluşturmuştu. Hamedan'da kurulacak üniversitenin ise daha büyük ve geniş olması bekleniyor.

Yeni Kaynak

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.