Hindistanlı yönetmen Salim Ahmed: Dini Sinemada İran Çok İleride

Hindistanlı yönetmen Salim Ahmed: Dini Sinemada İran Çok İleride

  Haziran 19, 2019

  707 Okunma

Hindistanlı ünlü Müslüman yönetmen Salim Ahmed: İran İslam Cumhuriyeti'nin dini sinemada çok ileride olduğunu söyleyip hiçbir ülkenin İran ile kıyaslanamayacağını belirtti

Siyer Vakfı 4'üncü kısa film yarışması kapsamında Filistin, Hindistan ve İngiltere'den film yapımcıları katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirildi.

Eyüp'teki Siyer Vakfı Genel Merkezi'nde düzenlenen söyleşi Yavuz Selim Kurt Moderatörlüğünde gerçekleşti.

Sinema alanında iyi işler ortaya koyulması gerektiğini belirten İngiltereli Ovidio Abdullatif Salazar, her şeyden önce Müslüman olarak bütün işleri en iyi şekilde yapmaları gerektiğini söyledi.

Salazar, “Bizim kahramanlarımız, öykülerimiz var. Kendimizi anlatmalıyız, eğer biz anlatmazsak başkaları kendi bakış açılarıyla bizi anlatır.” dedi.

Dünyada gücü elinde bulunduranların bu alanda da güçlü olduklarını söyleyen Filistinli film yapımcısı İmad Burnad, “Biz İslam'ı ve değerlerimizi anlatan bir film yapmak istediğimizde, hemen karşımızda bizim dışımızda olanları görüyoruz. Onlar da yaptıklarımıza karşılık filmler yaparak algı operasyonları yapıyorlar. Ailemizde, kentlerimizde yaşadığımız ortamlarda İslam'ı hakiki manada yaşamalıyız ve bundan sonra anlatmalıyız.” diye konuştu.

Dünya genelinde 300 milyonla en çok Müslümanın yaşadığı ülkenin Hindistan olduğunu bugün hâlâ bazı bölgelerde sinemanın haram olduğunu düşünen Müslümanlar var olduğunu belirten Hindistanlı yönetmen Salim Ahmed ise “Hindistan'da hac ile ilgili yaptığım film sonrasında Müslüman olmayanlar bana gelip, 'Hac böyle miymiş, İslam bu muymuş!' diyerek şaşkınlıklarını ifade ettiler. İnanıyorum ki eğer doğru şekilde kendimizi ifade edersek sinema çok faydalı bir araç.” sözlerine yer verdi.

Söyleşinin ardından katılımcılar İLKHA'ya sinemaya dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Uzun yıllardır sinema ile uğraştığını ve “5 kırık kamera” adlı bir film ile Oskar'a aday gösterildiğini belirten Filistinli film yapımcısı İmad Burnad, yaptığı bütün filmlerinde Kudus'ü ve onun üzerinden İslam'ı anlatmaya çalıştığını belirtti.

Genel olarak Filistin'de insanların sinemaya dair çalışmalar yapmak istediklerini fakat dünyada olduğu gibi bu yapmak için maddi bir imkana sahip olmak gerektiğini söyleyen Burnad, “Kendi imkanlarımızla bir şeyler yapmak zorundayız. Özellikle İslami bir film yapmak istediğimiz zaman maddi kaynak bulmakta zorlanıyoruz. İnsanların İslam'a ve İslami anlamda yapılanlara bakışı dünya genelinde olduğu gibi Filistin'de de önem arz ediyor. İslami anlamda iş yapmak çok zor.” ifadelerine yer verdi.

Burnad, “Arap ülkeleri Türkiye'de üretilen sinema ve dizileri alıp kullanıyor fakat bunlar İslami yapımlar değil. İslami bir film yapmak istediğiniz zaman Arap ülkeleri bırakın yardım etmeyi işinizi engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bizim rehberimiz Hazreti Peygamber. Onun izinde yürümeliyiz. Bunun dışında herkes imkân dâhilinde elinden geleni yapmalı. Seyirci böyle bir yapımı desteklemeli yapımcı da güzel ürünler ortaya koymak için çaba sarf etmeli. Devlet düzeyindeki yetkili kurumlar bu işlerde destek vermeli.” diye konuştu.

İlk filmini 2011 yılında Hac konusu üzerine yapan ve bu filmi Oskar'a aday gösterilen Hindistanlı Salim Ahmed, “İran sineması çok ilerde. Kendi ülkemizle karşılaştırmak bile yanlış. Çünkü İran, İslam ülkesi ve sinema hükümet tarafından destekleniyor. Bizim yaşadığımız ülkede çoğu hindu. Doğal olarak bize destek sağlamıyor. Bir film, tamamen İslami olarak yapılamasa bile üstü kapalı bir şekilde de mesaj verilebilir.” dedi.

Kısa Film Yarışması finali yarın yapılacak

Siyer Vakfı tarafından düzenlenen “4. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması” bu yılki ana teması “En Güzelin Sözleri” olarak belirlendi. Yarışmada 3 kategoride ödül verilecek.

Onlarca film arasında ön jüri üyelerinin elemesiyle finale kalan 12 kısa film, 5 senaryo ve 3 Animasyon için 18 Şubat Pazar günü yapılacak ödül töreniyle dereceye girecek olanlara ödülleri verilecek.

Doğru Haber

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.