İran İslam Cumhuriyetinin Oscar Adayı Filmleri

İran İslam Cumhuriyetinin Oscar Adayı Filmleri

  Haziran 19, 2019

  1.511 Okunma

İran İslam Cumhuriyeti'nin Oscar'a Aday Gösterdiği Filmler

Asğar Ferhadi'nin yönetmenliğini yaptığı “Satıcı” (2016) filminin 2017 Oscar ödüllerine aday gösterilmesi, İran'ın sinema tarihini bir kez daha araştımamıza ihtiyaç doğurdu.

“Satıcı” filminden önce de İran'dan  birçok film Oscar'a aday gösterilmiştir. İran sinemasının Oscar'dan ödül aldığı ilk filmi “Bir Ayrılık” büyük ilgi toplayan İran filmlerindendir. Asğar Ferhadi'nin yönettiği “Geçmiş” ve “Allah Hakkında” filmleri de Oscar'a aday gösterilen filmler arasındadır.

Geçen yıl (2015) gösterime giren ve beraberinde çok farklı eleştirileri getiren ünlü İranlı yönetmenin “Muhammed Resulullah” filmi de Oscar'a aday gösterilen filmler arasındaydı. Bu filmden önce de birçok İran filmi Oscar'a aday gösterilmiştir; Rıza Mir-Kerimi'nin “Bugün” ve “Küp Şeker” filmleri, Asger Ferhadi'nin de “Geçmiş”i.

İran sinema tarihine göz attığımızda ilk karşımıza çıkacak filmer arasında hiç şüphesiz Mecid Mecidi'nin filmleri olacaktır. Nitekim onun “Cennetin Çocukları” filmi de 1998'da İngilizce çevrilen filmler dışında en iyi Oscar adayı filmi seçilmişti. Bu filmden önce de İran Kültür Bakanlığı tarafından 1978'de Oscar'a aday gösterilen ilk film Daryuş Mehrcui'nin yönettiği “Daire-i Mina” filmidir.

Bunun ardından İran filmleri 16 yıl boyunca Oscar'a aday gösterilmedi. Bu süreçten sonra ilk olarak 1994'te yönetmenliğini Abbas Kiyarüstemi'nin yaptığı “Zeytin Ağaçları Altında” filmi Oscar'a aday gösterildi. Bu filmden bir yıl sonra da yönetmenliğini Cafer Penahi'nin yaptığı “Beyaz Uçurtma” filmi Oscar'a aday gösterilen biriydi. 1996'da herhangi bir film aday gösterilmedi.

1997'de Muhsin Mehmelbaf'ın “Gabbeh”, 1998'de Mecid Mecidi'nin “Cennetin Çocukları” ve yine 1999'da bu yönetmenin “Cennetin Rengi”, 2000'de Behmen Gubadi'nin “Sarhoş Atlar Zamanı”, 2001'de Mecid Mecidi'nin “Baran”, 2002'de Resul Sadrameli'nin “Ben Terane, 15 Yaşındayım”, 2003'de Perviz Şehbazi'nin “Derin Bir Nefes”, 2004'te  Behmen Gubadi'nin “Kablumbağalar Da Uçar” filmi Oscar'a aday gösterildi.

2005'de Rıza Mir-Kerimi'nin “Çok Yakın ve Çok Uzak”, Resul Mollagülipur'un 2006'da “Kafe Transit” ve 2007'de “Mim Misli Mader”, 2008'de Mecid Mecidi'nin “Serçelerin Şarkısı”, 2009'da Asğar Ferhadi'nin “Elly Hakkında” ve 2010'da de Mehdi Nadiri'nin “Bağdat'a Veda” filmi Oscar'a aday olarak gösterilen filmeler arasında yer alır.

Mehr Haber Ajansı

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.