İran sineması bütün dünyada İran’ın bir kültür elçisi gibidir

İran sineması bütün dünyada İran’ın bir kültür elçisi gibidir

  Haziran 19, 2019

  554 Okunma

Ünlü İranlı yönetmen ve senaryo yazarı Mecid Mecidi, İran sinemasının İran halkının bütün dünyada bir kültür elçisi gibi rol üstlendiğini söyledi.

Pekin Üniversitesi'nde filmlerinin incelendiği bir toplantıda konuşan Mecidi, 'İran sineması Mevlana, Hafız, Sadi Şirazi, Firdevsi, Hayyam ve Attar gibi edebiyatın önemli isimlerine borçludur' diye konuştu.

İran sinemasının Fars edebiyatının önemli isimlerinden ilham alarak şair meslek bir ruh taşıdığını ifade eden İranlı yönetmen, İran sinemasının başarısının ardındaki sırrın Fars edebiyatında yattığını ifade etti.

Kendi filmlerinin konularının halk arasından seçildiğine işaret eden Mecidi, bundan dolayı filmlerinin herkes tarafından sevildiğini belirtti.

Ahlakın dünya genelinde zayıfladığını ve Muhammed Resulullah filminin çekilmesinin nedenlerinden birinin bu olduğunu söyleyen yönetmen, diğer peygamberler hakkında yüzlerce film çekilmesine rağmen Hz. Muhammed'ın hayatı ile ilgili bugüne kadar sadece iki film yapıldığını aktardı.

İran halkının 200 yıl sulta ve sömürü altında olduktan sonra İslam Devrimi ile bağımsızlığa kavuştuğunun altını çizen Mecidi, İran sinemasının 100 yıllık geçmişi ile günden güne ilerleme kaydettiğini vurguladı.

Şimdiye kadar dünya genelinde birçok ödül kazanan İran'ın ünlü yönetmenlerinden Mecid Mecidi, Çin Film Enstitüsü'nün daveti üzerine Çinli genç yönetmenler'in yıllık toplantısına katılmak için Pekin'de bulunmaktadır.

IRNA

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.