İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin dünyaya mesajı

İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin dünyaya mesajı

  Haziran 19, 2019

  1.944 Okunma

İranlı yönetmen Asğar Ferhadi'nin faşizm ve istikbar karşıtı mesajı dünyada yankılandı.

İranlı yönetmen Asğar Ferhadi, Trump'ın ırkçı tutumlarından dolayı bu sene Oscar Ödüllerini boykot edip katılmayacağını açıklamıştı.

İddialı filmi, Satıcı (2016), 89. Oscar Ödüllerinde En İyi Yabancı Film dalında 5 aday filmin arasında olan İranlı yönetmen Asğar Ferhadi, ilk başta, Akademi Ödüllerine katılıp Amerikan Medyasına konuşmayı ve bu şekilde yanlışları dile getirmeyi düşünmüş ancak kendisine birçok şart koşulunca, Ferhadi Oscar'ı boykot etmeye karar verdi.

Daha önce de, Satıcı (2016) adlı filminin başrol oyuncuları, Şahap Hüseyni ve Terane Alidosti Oscar Akademi Ödüllerini boykot edeceklerini açıklamışlardı.

DÜNYACA ÜNLÜ YÖNETMENLERİN ORTAK HAREKET VE BİLDİRİSİ

Dahası; En İyi Yabancı Film dalında Oscar'a aday gösterilen 5 filmin yönetmenleri ortak bir bildiri yayımladı.

Danimarka'dan Martin Zandvliet (Mayın Yurdu), Almanya'dan Maren Ade (Toni Erdmann), İran İslam Cumhuriyeti'nden Asğar Ferhadi (Satıcı), İsveç'ten Hannes Holm (Owe Adında Bir Adam) ve Avustralya'dan Martin Butler ve Bentley Dean (Tanna) yayımladıkları ortak bildiride Trump'ın 7 İslam ülkesi aleyhindeki insanlık dışı uygulamalarını kınadılar. “Bu İslam milletlerine empati ile bakıp, Amerika'da bugün hüküm süren ırkçı ve faşist iklimi kınadıkları”nı belirttiler.

Yayımlanan ortak bildiride dünyaca ünlü bu yönetmenler; Oscar ödülünü kimin kazanacağının fark etmediğini ve bu ödülü “birlik, beraberlik ve anlayış için çalışan insanlar, sanatçılar, gazeteciler ve aktivistlere” adadıklarını belirttiler.

Bildiride; “ülkelerin sınırlarına göre düşünmeyi reddediyoruz” ve “en iyi ülke, cinsiyet, din veya renk diye birşey yoktur” ifadeleri geçti.

ASĞAR FERHADİ'NİN MESAJI OSCAR'DA YANKILANDI

Satıcı (2016) filmi, 2017 Akademi Ödülleri töreninde En İyi Yabancı Film dalında Oscar Ödülüne layık görüldü.

Oscar ödülü, Asğar Ferhadi'yi temsilen İran asıllı Amerikan vatandaşları Firuz Nadiri ve Anuşe Ansari'ye verildi.

Anuşe Ansari, Asğar Ferhadi'nin mesajını hazır bulunan sanatçılara ve tüm dünyaya okudu:

“Bu değerli ödülü ikinci defa almak benim için büyük bir onurdur. Bu gece sizinle birlikte olmadığım için üzgünüm. Bu sene Akademi Ödüllerindeki yokluğum, insanlık dışı bir yasa olan vize yasağı ile saygısızlık yapılan milletime ve diğer 6 İslam milletine olan hürmetimdendir.

Dünyayı “biz ve düşmanlarımız” şeklinde iki kategoriye ayırmak korku yaratır ve bu saldırganlık ve savaşa bir mazeret sunmuş olur. Bu savaşlar ise saldırganlığı yapan ve saldırganlığa maruz kalmış ülkelerde insan hakları ve demokrasinin uygulanmasını engeller.

Film yapımcıları kameralarını ortak insani değerlere çevirebilir ve farklı millet ve dinler aleyhindeki bu önyargıyı yıkabilirler. “Biz ve diğerleri” arasında bir empati kurabilirler, günümüzde en çok ihtiyaç duyulan bir empatidir bu.”

Ferhadi'nin mesajı sanatçılar tarafından ayakta alkışlandı.

FERHADİ TRAFALGAR MEYDANINDA TOPLANAN ON BİNLERE KONUŞTU

Öte yandan Asğar Ferhadi, İran İslam Cumhuriyeti'nde kalsa da Trump'ı protesto eden 10 binlerce İngiltere vatandaşına, Satıcı (2016) filminin gösteriminden önce video yayını aracılığı ile konuştu. Trafalgar Meydanı'ndaki on binler Asğar Ferhadi'yi dinledi:

“Umarım bu hareketi devam edip yayılır çünkü hareketinizde ırkçılığa karşı koyma gücü var ve aşırılığa karşı koyabilir, dünyadaki tüm müstekbir güçlere hayır diyebilirsiniz.”

ASĞAR FERHADİ KENDİSİNİ TEMSİLEN NEDEN İKİ UZAY BİLİMCİSİNİ SEÇTİ

Oscar'ın arka sahnesinde Firuz Nadiri'ye, Ferhadi'nin, ödülü kabul etmesi ve mesajını okuması için neden kendisini ve Anuşe Ansari'yi seçtiği sorulunca, Firuz Naderi şu cevabı verdi:

“Anuşe Ansari bir astronottur. Ben de NASA için çalışıyorum. Dünyadan uzaklaşıp geriye döner ve bakarsanız ülke sınırlarını göremezsiniz. Sanırım Asğar Ferhadi bizi bu sebeple seçti ve dünyaya bir araya gelme mesajını verdi.”

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.