Suud Müftüsü Sinema Salonu Açma Tartışmalarını Kınadı

Suud Müftüsü Sinema Salonu Açma Tartışmalarını Kınadı

  Haziran 19, 2019

  1.007 Okunma

Suudi Arabistan baş müftüsü Abdülaziz El-Şeyh; rejimin sinema salonları açma planını şiddetle kınadı.

Suudi Arabistan'ın radikal dini lideri Baş Müftü Şeyh Abdülaziz Al el-Şeyh, web sitesinde de yayımlanan açıklamasında, Suud rejiminin sinema ve konser salonları açma planını kınayıp, sinemaların krallıkta ahlaksızlığı teşvik edeceğini öne sürdü.

Haftalık televizyon programında konuşan Al el-Şeyh; “Umarım Eğlence ile Sorumlu Bakanlık bunu kötüden iyiye doğru çevirir ve şerr kapılarını açmazlar” dedi ve “Sinemalar utanç verici, ahlaksız, ilhadi veya kokuşmuş filmler yayımlayabilirler” şeklinde sözlerine ekledi.

Al el-Şeyh ayrıca eğlence amaçlı düzenlenen konserlerin kadın ve erkeklerin karışık olduğu ortamları teşvik edebileceğini söyledi.

“Müzikli eğlencelerde hiç bir hayır yoktur ve sinema salonlarının açılması her zaman erkek-kadınların karışmasına bir davettir” diye sözlerine ekledi.

Kültürel, dini ve politik konularda çok katı duruşları olan Suud Vahhabi Müftüsü, konuşmasında, Suudi Arabistan Eğlence ile Sorumlu Bakanı Amr el-Medeni'nin sinema salonları açacağına dair açıklamasını kast ediyordu. Amr el-Medeni geçen hafta, sinema salonları açma İHTİMALinden bahsedip Suud Krallığında tartışma yaratmıştı.

El-Medeni'nin son açıklaması, Suud Veliahtı Muhammed bin Selman bin Abdülaziz'in geçen sene ilan ettiği ve Suudi Arabistan'ın kültürel konumunu sarsacak “2030 Hedefleri” reformlarından birisidir.

Hicaz işgalcisi Suudi Arabistan, uluslararası alanda insan hakları ihlali ve Yemen işgalleri sebebi ile sürekli kınanıyor. Rejim içinde ilerlemeye yönelik birkaç tartışma olsa da şu an ülkede kadınlara hiçbir İslami ve insani hakları verilmiyor.

Son dönemde Suudi yazarlar, ülkede hiç sinema salonunun bile olmayışını kınamış; Arap ve İslam Dünyasının kültür, sanat ve sinema açısından, Hazreti Yusuf, Ashab-ı Kehf, Hazreti Meryem.. dizileri gibi sayısız eser vermiş olan İran İslam Cumhuriyeti'nin kucağına itildiğini söylemişlerdi.

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.