Trabzon’da İran Filmleri Haftası başladı

Trabzon’da İran Filmleri Haftası başladı

  Haziran 19, 2019

  1.409 Okunma

Trabzon Ruhi Türkyılmaz Sanatevi'nde "İran Filmleri Günleri" başladı.

Ramazan 2016'da Trabzon Meydanı İran Sineması ile buluşuyor.

İran filmleri gösterimi, Trabzon Meydanı, Suluhan 2. kattaki Ruhi Türkyılmaz Sanatevi'nde, 13-19 Haziran tarihleri arasında, her gün saat 21:30'da gerçekleştirilecek. Trabzon Hentbol Sevenler Derneği tarafından düzenlenen sinema günleri, ücretsiz olacak.

İRAN SİNEMASINA GENEL BİR BAKIŞ

İran sineması, 1930’lu yıllardan beri var olan, baskıcı rejimin, sansürün ve hatta sürgün pençesinin ortasında var olmaya çalışan zengin ve çekici bir kültürdür. İran’da sanat olarak sinemanın tarihi, tüm dünyada film sanatının doğduğu günlere; yani 1904 yılında Tahran’daki ilk sinema salonunun açılışına kadar dayanır. O günlerde İran halkı sinema sanatının ilk eserlerine büyük ilgi göstermiştir fakat İran’ın kendi ulusal sinemasını oluşturması için bir çeyrek asır kadar beklemeleri gerekmiştir.

1925 yılında ilk sinema okulunun açılmasıyla birlikte İran sineması hızlı bir şekilde oluşmaya ve gelişmeye başlamıştır. O günden bugüne, sinema İran için uluslararası arenada bir temsilci, bir elçi görevi görmüştür. En nihayetinde İran sineması çekici, alımlı, kaotik, duygusal ve dokunaklı bir sinema haline dönüşmüştür. İtalyan yeni gerçekçilik akımından etkilenen İranlı sinemacılar, birbiri ardına dünya sinema tarihine başucu eserleri bırakmaya başlamıştır.

İran Sineması, birçok uluslararası festivalden ödülle döndükten sonra, son yıllarda(bir bakıma) sessizliğe bürünmüştü. Ancak “Bir Ayrılık” filminin 2012 yılında en iyi yabancı film dalında Oscar kazanması üzerine tekrar gündemdeki yerini aldı.

1979'daki İslam Devrimi'nden sonra kendisine has anlatım üslubunu geliştirerek birçok nitelikli eser vermeyi sürdüren İran Sineması, özellikle 1990'larda büyük yükseliş kaydetti. İran Sineması; Abbas Kiarüstemi başta olmak üzere; Muhsin Mahmelbaf, Mecid Mecidi, Asğar Ferhadi… gibi birçok başarılı sinemacının eserleriyle hem sağlam bir kimlik oluşturdu, hem de uluslararası çapta ödüller kazanarak kendini tanıttı.

Sembolik anlatımın arka planında, halkın yaşamının dramatik ve gerçekçi bir üslupla başarılı bir şekilde yansıtılması, çocukların filmlerin merkezine samimi bir biçimde oturtulması ve iyi (içten, samimi, gerçekçi) senaryolar kullanılması İran Sineması'nın en belirgin özellikleri olarak öne çıkıyor.

Etkinliği düzenleyen Trabzon Hentbol Severler Derneği tarafından yapılan açıklamada; “İran sinemasının çekiciliği, sürükleyiciliği ve duygusal atmosferi bütün dünyayı etkilemektedir. Alanında kendine özgü bir üretim tarzı geliştiren İran sineması ülkemizde de oldukça beğenilmekte ve izlenmektedir. Ayrıca birçok sinemacımızın da bu ekolden etkilendiği bilinmektedir. Bununla birlikte toplumdaki genel ‘İran’ algısının etkisiyle bu sinemaya önyargılı yaklaşan bir kesimin var olduğunu da görmekteyiz. Bu seçki; henüz İran sineması ile tanışmamış olanlar hem de daha fazla eser izlemek isteyen sinemaseverler için güzel bir fırsat. Şimdiden iyi seyirler diliyoruz.” denildi.

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.