Amerikan Darbesi (2010) Belgeseli, Amerika’nın İran’da Gerçekleştirdiği Darbeyi Anlatıyor

Amerikan Darbesi (2010) Belgeseli, Amerika’nın İran’da Gerçekleştirdiği Darbeyi Anlatıyor

  Haziran 19, 2019

  1.070 Okunma

Joe Ayella'nın yapıp yönettiği Amerikan Darbesi (2010) Belgeseli, 1953 yılında Amerika'nın İran'da gerçekleştirdiği darbeyi anlatıyor.

Joe Ayella'nın çekimlerini yapıp hazırladığı, American Coup (2010) (Amerikan Darbesi Belgeseli); CIA ve MI6 şebekelerinin 1953 yılında, İran'ın demokratik olarak seçilmiş popüler Başbakanı Muhammed Musaddık'ı nasıl darbe ile devirip, yerine Şahlık rejimini getirdiklerini anlatıyor.

Başbakan Muhammed Musaddık, İran'ın temel serveti olan petrol endüstirisini millileştirmişti. Ancak, Winston Churchill, İran'da petrolün varlığını keşfeden işgalci İngilizlerin bu rezervleri kontrol edip İran'ı sömürmeye devam etmesi gerektiğini düşünüyordu.

Bu yüzden; Churchill; İran Başbakanı Musaddık'ı devirmek için ABD başkanı Harry Truman'dan yardım istedi. Truman bu teklifi başta reddetti ve İngilizlerin Musaddık'la bir anlaşma yapmalarını önerdi. İngilizler, Truman'ın yönetimden çekilmesini ve Eisenhower Yönetiminin başa geçmesini beklediler. Yeni Dışişleri Bakanı John Foster Dulles ve CIA başkanı olan kardeşi Allen Dulles; ABD Başkanı Dwight D. Eisenhower'ı İran'da darbe yapmaya ikna etti.

Amerikan terör şebekesi CIA ve İngiliz terör şebekesi MI6; İran'da darbe yapıp Başbakan Musaddık'ı devirdiler ve yerine İran'ın milli servetini Batı'ya peşkeş çekecek Pehlevi Rejimini ve Şahlık sistemini getirdiler.

Evet; Kermit Roosevelt liderliğinde CIA ve MI6 şebekeleri 28 Mordad 1332 (19 Ağustos 1953) tarihinde İran'da darbe gerçekleştirdi. Yönetim; bu Amerikan-İngiliz işgalciler tarafından uşakları olan Şah Muhammed Rıza Pehlevi'ye devredilirken, Başbakan Muhammed Musaddık “vatana ihanet” suçu ile hapse atıldı.

Amerikan Darbesi (2010) Belgesel filmi; tarihi arşivlerden videolar ve Ortadoğu Uzmanları, tarihçi ve yazarlar ile yapılan ropörtajlardan konu hakkında kesitler sunuyor.

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.