Irak yapımı Şehid (2016) filmi gösterime girdi

Irak yapımı Şehid (2016) filmi gösterime girdi

  Haziran 19, 2019

  772 Okunma

Şehid Muhammed Bakır es-Sadr'ın hayat ve mücadelesini işleyen, Şehid (2016) filmi gösterime girdi.

Iraklı yönetmen Abdül Alim Tahir'in ilk devrimci sinema filmi, الشهيد Şehid (2016) gösterime girdi.

Şehid (2016) filmi Iraklı alim Şehid Ayetullah Muhammed Bakır Sadr'ın hikayesini basit bir şekilde işlemektedir. Şehid Sadr, daha genç yaşta iken bilgeliği ve yeteneği ile tüm Iraklı alimleri hayrete düşürmüş, içtihad makamını elde etmişti. Siyasi konularda da cesaret ve şecaati eşine rastlanmaz derecede yüksekti.

Şehid filmi Şehid Muhammet Bakır es-Sadr'ın hayat ve mücadelesini işlerken, Saddam Hüseyin'in iktidarı nasıl Hasan el Bekir'den gasp ettiğine de değinmektedir.

Filmin fragmanı:

Yönetmen Abdül Alim Tahir, 1991 Irak Devrimine aktif olarak katıldığı için başta ölüm cezasına çarptırılıp, sonra ülkeden ihraç edilmiştir. Saddam'ın devrilmesinden sonra ülkeye dönen yönetmen, ilk iş olarak devrimci lider Şehid Sadr'ın hayatını anlatmak istemiş, ancak sinema salonlarının bile bulunmadığı ülkede film yapmanın zorluğu ile karşılaşmıştır. Bu sebeple, tanııdığı bir molla arkadaşına “sen sima ve huy olarak Şehid'e çok benziyorsun, filmimde onu oynamalısın ve hiç bahane kabul etmiyorum” demiş ve bunu da yapmıştır.

Şehid filmi, profesyonel aktörler olmadan, doğal seçimlerle yapılmış bir film. Irak'ın Devrimci Sinemasının ilk başyapıtı olarak büyük önem taşıyor.

Şehid filmi, 34. Fecr Film Festivali'nde, Uluslararası Direniş Filmleri Festivalinde ve Ammar Popüler Filmleri Festivali de dahil olmak üzere birçok festivale katıldı.

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.