Abbas Kiyarüstemi’nin Yakın Plan’ı sinema tarihinin en iyi filmleri arasında

Abbas Kiyarüstemi’nin Yakın Plan’ı sinema tarihinin en iyi filmleri arasında

  Ağustos 11, 2020

  329 Okunma

İranlı ünlü yönetmen Abbas Kiyarüstemi'nin yönetmenliğini yaptığı Yakın Plan, Far Out Dergisi'nce yayınlanan sinema tarihinin İngilizce olmayan en iyi 25 filmi arasında yer aldı.

İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı IRNA’nın bildirdiğine göre İngilitere merkezli Far Out Dergisi tarafından yayınlanan sinema tarihinin İngilizce olmayan 25 filmi arasında İran’dan Kiyarüstemi’nin Yakın Plan filmi de yer aldı.

Dergi tarafından bu filmle ilgili şu cümleler kullanıldı:

‘İran Yeni Dalga Sineması’nın en büyük yönetmeni Kiyarüstemi’nin yönetmenliğini yaptığı Yakın Plan, hikaye, gerçek ve hayal arasındaki sınırı maharetle ortadan kaldırıyor. Bu filmde yönetmen, hayatta rolünü üstlendiğimiz şeyleri bir cerrahın titizliği ve bir şairini zarafeti ile mercek altına alıyor. Bu film, Hüseyin Sebziyan isimli işsiz bir film yapımcısının hikayesini tasvire çekmiştir.’

Yakın Plan (Farsça: Nema-ye Nazdik, İngilizce: Close-Up), 1990 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Kendisini ünlü yönetmen Muhsin Mahmelbaf olarak tanıtan ve varlıklı bir aileden çekeceği film için para istemesi sonucunda tutuklanan bir kişinin gerçeğe dayanan öyküsünü konu alır. Öyküde yer alan kişiler filmde kendilerini oynamıştır.

Kiyarüstemi, Hüseyin Sebziyan adındaki adamın tutuklama haberini gazetede okuduktan sonra, konuyla ilgili yarı-belgesel tarzda bir film çekmeye karar verdi. Bunun üzerine, yargı organlarıyla temasa geçti, sanığı hapishanede ziyaret etti ve mahkeme sırasında çekim yapabilmek için izin aldı. 1990 İran depremi döneminde geçen film, pek çok ödül aldı ve yönetmenin batıda tanınmasını sağladı.

Filmin konusu şu şekilde:

‘Yoksul sinema tutkunu Hüseyin Sebzian, otobüste yaşlı bir kadınla tanışır ve kendisini ünlü İranlı yönetmen Muhsin Mahmelbaf olarak tanıtır. Kadın, buna inanarak, adamı ailesiyle tanıştırmak üzere evine davete eder. Sebzyian da, aileyi, yeni çekeceği filme para yardımı yapmaları şartıyla, filminde oynamaya ikna eder. Fakat, zengin Ahinhah ailesi, evi soyacağından şüphelenerek, adamı polise ihbar eder. Sebziyan tutuklanır, sorgulama ve yargılanma süreci başlar.’

Özellikleri

Yönetmenin “gözbebeğim” diyerek andığı film, kurguyla gerçeğin yerlerini sürekli olarak değiştirerek, alışılagelmiş sinema anlayışına meydan okur. Yarı-belgesel nitelikteki film, Sebziyan’ın kendisini Mahmelbaf olarak tanıtmasının ahlaki gerekçelerini incelerken, seyircinin, onun kültürel ve artistik yeteneğini de anlamasını sağlar. Film, Quentin Tarantino, Martin Scorsese, Werner Herzog, Jean-Luc Godard ve Nanni Moretti gibi ünlü yönetmenlerce övüldü ve Avrupa’da da gösterildi.

Ödüller

Jüri Özel Ödülü – 8. Fecr Uluslararası Film Festivali, Tahran 1990.

Gümüş R Ödülü – 3. Rimini Uluslararası Film Festivali, İtalya 1990.

Quebec Eleştirmenler Birliği Ödülü – 19. Montreal Uluslararası Yeni Film ve Video Festivali, Kanada 1990.

En iyi yönetmen – 5. Dunkerque Uluslararası Film Festivali, Fransa 1991.

Basın Ödülü – 5. Dunkerque Uluslararası Film Festivali, Fransa 1991.

Dunkerque Şehri Ödülü – 5. Dunkerque Uluslararası Film Festivali, Fransa 1991.

Sinema öğrencileri ödülü – 5. Dunkerque Uluslararası Film Festivali, Fransa 1991.

FIPRESCI Ödülü – 11. İstanbul Uluslararası Film Festivali, Türkiye 1992.

IRNA

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.