Ahşap oyma sanatı: Münebbet

Ahşap oyma sanatı: Münebbet

  Haziran 19, 2019

  2.640 Okunma

İran'da yaygın olarak görülebilen ahşap işleme san'atı; Münebbet

İran'da, özellikle Fars eyaletinde önemli el sanatlarından birisi, münebbet işleme sanatıdır, ki bu ahşap üzerinde oyma işidir.

Fars eyaletinde Abade kenti münebbet sanatı bakımından dünyaca ünlüdür. Bu kentte en güzel münebbet eserleri kutu, satranç sayfası ve mobilya gibi ürünler şeklinde üretilir.

Fars eyaleti ve özellikle merkezi Şiraz da gümüş işleme ve gümüş üzerine kazıma sanatları da büyük üne sahiptir. Bu kentte gümüş üzerine kazıma sanatında ünlü Taht-i Cemşid kompleksinin motifi işlenir veya tepsi ve diğer kaplar şeklinde sunulur. Kazıma sanatı bakır gibi metallerin üzerinde de söz konusudur ve gümüşe nazaran daha ucuzdur.

Fars eyaletinde hatem işleme sanatı ve münebbet sanatının yanı sıra çanak, seramik ve fayans ürünleri de yaygındır.

İslami İran'dan Münebbet Sanatı Örnekleri;

Yeni Kaynak

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.