Azerbaycan’da İran Kültür haftası düzenleniyor

Azerbaycan’da İran Kültür haftası düzenleniyor

  Haziran 19, 2019

  674 Okunma

İran Kültür Haftası yarın Kültür ve İslami İrşad Bakanı Seyyid Abbas Salihi’nin katıldığı törenle Bakü'de başlayacaktır.

İran ve Azerbaycan ilişkileri yıllardan beri iki milletin dostluğu ve iki devlet ilişkileri çerçevesinde devam etmekte ve iki ülke arasında mevcut yakın kültür bu ilişkilerin güçlenmesinde eşsiz bir role sahiptir.

Kültürel açıdan bir birine bu kadar yakın iki devlet bulunması enderdir. Yüzlerce tanınmış şair ve düşünür iki ülke arasındaki ortak tarih ve kültürün göstergesidir.

Sovyetler Birliğinin dağılması ve Azerbaycan’ın bağımsızlık kazanması sonrası İran-Azerbaycan kültürel ilişkileri hızlı gelişti ve Azerbaycan’ın Nahcivan, Lenkeran, Astara, Celilabad ve diğer sınır bölgelerinden binlerce kişi İran’daki akrabalarını görmeye koştu.

İran, Azerbaycanlıların gittikleri ikinci büyük ülkedir ve her sene bir milyon Azeri, İran’ı ziyaret etmektedir. Buna karşılık Azerbaycan’ın sağladığı vize kolaylığı ile de İran vatandaşlarının o ülkeye ziyaretleri artmaktadır.

IRNA’nın Bakü bürosu 1992 yılından beri faaliyettedir ve Azerbaycan’ın Azertaç ajansının da yıllardır Tahran’da bürosu vardır.

1993 yılından bu yana iki ülke arasında kültürel, bilimsel ve eğitim alanında işbirliği resmen başlamıştır ve Azerbaycan’ın bağımsızlığından bu yana iki ülke arasında kültürel alanda 30 işbirliği anlaşması imzalanmıştır.

Tahran, İsfahan ve Erdebil kentleri geçen sene Haziran ayında Azerbaycan Kültür Haftalarına ev sahipliği yaptılar ve bu sene de Azerbaycan’da İran Kültür Haftası düzenlenmektedir.

IRNA

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.