İran Dijital Sinema Ansiklopedisi Cicinema Çok Yakında

İran Dijital Sinema Ansiklopedisi Cicinema Çok Yakında

  Haziran 19, 2019

  720 Okunma

36. Uluslararası Fecr Film Festivali kapsamında İran Sinemasının dijital ansiklopedisi Cicinema, Nisan 2018'de başlatılacak

İran ve Orta Doğunun en büyük sinema festivali olan Uluslararası Fecr Film Festivali ile eş zamanlı olarak İran Sineması üzerine bir dijital ansiklopedi olan Cicinema projesi başlatılacak. Websitenin yapımcısı İrac Takipur'un belirttiğine göre ansiklopediye www.cicinema.com ve www.irancinenews.com adreslerinden ulaşılabilecek.

İrac Takipur yaptığı basın açıklamasında şöyle dedi: “Fecr Film Festivaline yönetici olarak seçildiğinden beri senarist ve yönetmen  Rıza Mir-Kerimi, yeni yeni politika ve planlarla karşımıza çıkıyor. Projenin ana fikri 19. yüzyılın başlarından günümüze kadar olan İran'daki sinema geçmişine ve film ve medya teknolojisinin evrimine yönelikti. Projenin temel hedefi ise İran filmlerini uluslararası çapta tanıtıp pazarlamaktı. Geçen iki festivalde bunun ön adımlarını attık ve 36. Uluslararası Fecr Film Festivalinde yeni projemizin ikinci aşamasına geçeceğiz.”

Sözlerinin devamında Takipur: “Daha açık olmak gerekirse, İngilizce dilinde İran filmleri üzerine yayınlanmış veya yayımlanmamış pek fazla bir arşiv ve kaynak yok. Bu yüzden projemize katılan araştırmacılar, gazeteciler ve sinematografi uzmanları tarafından hazırlanmış bir İran sinema ansiklopedisi eklenecektir. Başlangıç olarak İran sineması üzerine Farsça bir ansiklopedi dahi yoktur. Tabi ki, İran sineması üzerine Farsça dilinde birçok kişisel websitesi ve veri tabanı var ama bunlar kapsamlı veya filmler hakkında güvenilir bilgi, film eleştrileri ve röportajlar içermiyor.”

Takipur şöyle devam etti: “cicinema.com sitesini bu boşluğu doldurması için başlattık. Ve 4.000 sinema filmi hakkında bilgi toplayıp arşivledik ki bu rakam yaklaşık olarak İran'da şu âna kadar yapılmış filmlerin sayısına tekabul ediyor. Ayrıca biz 6.500 kısa film hakkında bilgi toplayıp arşivledik. Websitesi şu anda 10.500 İran filmi hakkında kapsamlı bir veritabanına sahiptir.”

Websitenin oluşturulmasında 70 araştırmacı ve teknik ekip çalıştı.

Projeye İran Sinema Kurumu, Farabi Sinema Kurumu, İran Gençlik Sinema Kurumu, Belgesel ve Deneysel Sinema Geliştirme Kurumu, Milli Film Arşivi, Fecr Film Festivali yöneticisi Rıza Mir-Kerimi ve daha birçok özel kuruluş katkı sağladı.

Cicinema her film için 17 kategoride bilgi içerecek ve ayrıca 1897'de İran'ın ilk satın aldığı kamera ile başlayan ve üç yıl sonra (1900) çekilen sinematik fotoğraflar ile artistik özellik kazanan İran sinema tarihine ve gelişimine derinlemesine ışık tutacak.

Takipur; Rıza Mir-Kerimi ve Festival organizatörlerine teşekkür ederek: “Mir-Kerimi bu projeyi 7 ay içerisinde tamamlamamıza yardımcı oldu. Aksi taktirde 6 yıl içerisinde bile bulunduğumuz şu anki duruma gelemezdik. Bu başarıyı onun yöneticilik ve programlama becerilerine ve desteğine borçluyuz. Sitenin eski versiyonu sadece İngilizce sinema haberleri içeriyordu. Mir-Kerimi siteyi geliştirip güncellememize yardımcı oldu. Sitedeki tüm veri tabanı ve haberler İngilizcedir ve yakında Farsça ve diğer dillerde de sunulacak.”

Yeni Kaynak

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.