İran sineması bu ülkenin bombalanmasına mani oldu

İran sineması bu ülkenin bombalanmasına mani oldu

  Haziran 19, 2019

  1.243 Okunma

İzlandalı yönetmen Friðrik Þór Friðriksson; "İran'ın sineması bu ülkenin bombalanmasına engel oldu" dedi

İzlandalı film yapımcısı ve yönetmen Fridrik Thor Fridriksson, 21 Nisan 2017 Cuma günü, Tahran'da, Filistin Sinema Salonunda düzenlenen 35. Uluslararası Fecr Film Festivalinin Dar'ül Fünununda, film yönetmenliği üzerine bir çalışma düzenledi.

Sinema sektöründeki seçkin kişiliklere hitap eden ünlü yönetmen, bunun İran'ı ikinci ziyareti olduğunu söyledi. “İlk gelişimde Tahran'ı sevdim. Genç yaşta film yapmaya başladım ben. İlk işim bir sinema evi ile ilgilenmekti. Sonrasında bu sinema evini film topluluğuna çevirdim ve klübümüz kısa zamanda yaklaşık olarak 2500 üyeye sahip oldu. Sinema klübümüzde İngiltere'den, İzlanda'dan ve hatta İran'dan filmler gösterirdik. Daryuş Mehrcui'nin, İnek (1969) filmi, ilk izlediğimiz İran filmi idi.

Friðrik Þór Friðriksso, konuşmasının devamında; “Sinema gösterimlerimiz bana ilk düzenleme ekipmanımı satın alabilmemi sağladı. Biz daha sonra bir kamera satın aldık ve film çekimlerinde kullanabilmeleri için klüp üyelerinin hizmetine sunduk. Ben de ilk belgesel filmlerimi yapmaya başlamış oldum.

İzlandalı yönetmen daha sonra İran İslam Cumhuriyeti'nin sineması olması hasebiyle bombalanmadığını öne sürdü. “Afganistan, Irak ve Suriye'yi sinemaları olmadığı için bombaladılar. Biz sizleri Abbas Kiyarüstemi, Mecid Mecidi ve diğer ünlü yönetmenlerin eserlerinden tanıyoruz. Bu yönetmenler bizim İran ve İslam kültürünü öğrenmemizde yardımcı oldular. İşte bu yüzden Batılı yönetimler, İran'a savaş açmak için gereken halk desteğini alamadılar. Milli sinema, ulusal bir kimlik inşa etmede yardımcı olur ve bu hayati önem taşıyor. Umarım siz İranlıların başardığını ülkem İzlanda da elde eder.

İslam Cumhuriyeti'nin düzenlediği Uluslararası Fecr Film Festivali, Orta Doğunun en büyük ve önemli film festivali olma özelliğini taşıyor ve güncel meseleler ve yenilik, uluslararası alanda kültürel iletişim ve film camiası ile diyalogu amaçlıyor. Fecr Film Festivali bağlamında şu an yürütülen grup çalışmaların amacı ise genç film yapımcılarını keşfetmek ve yeni neslin yaratıcılıklarını ön plana çıkarmalarını sağlamaktır.

Fecr Film Festivaline bağlı olan Dar'ül Fünun'da; İran İslam Cumhuriyeti başta olmak üzere 33 farklı ülkeden 110 sinema öğrencisi akademik çalışmalara ve işbirliğine katılıyor. Bu program ile, bölgemizde film yapımı endüstrisinde çalışan genç yeteneklerin keşfedilip eğitilmesi amaçlanıyor.

Rıza Mir-Kerimi'nin yönettiği 35. Uluslararası Fecr Film Festivali, Tahran'da, 21-28 Nisan 2017 tarihleri arasında düzenleniyor.

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.