İran’da Türk Filmleri Haftası

İran’da Türk Filmleri Haftası

  Haziran 19, 2019

  645 Okunma

Tahran’da, Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen ‘Türk Filmleri Haftası’ etkinliği başladı.

İran ile Türkiye halkını birbirine bağlayan sinema gücü

Tahran’da, Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen ‘Türk Filmleri Haftası’ dün akşam başladı.

26-29 Kasım 2018 tarihleri arasında Tahran Yunus Emre Enstitüsü'nde gerçekleştirilecek gösterimler, 16:00-18:00 ve 19:00-21:00 arası olmak üzere her gün iki seans şeklinde yapılıyor.

4 günlük film haftası boyunca İranlı sinema severler Derviş Zaim’in 'Balık' filminin yanı sıra Emin Alper’in ‘Abluka’, Tolga Karaçelik’in ‘Sarmaşık’ ve Faruk Hacıhafızoğlu’nun ‘Kar Korsanları’ filmlerini ücretsiz olarak izleyebilecek.

Konuya ilişkin Mehr Haber Ajansı'na konuşan Tahran Yunus Emre Sanat ve Kültür Koordinatörü Yusuf Korkmaz, bu etkinliğin bir ilk olduğunu belirterek, “Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmış olan Türk Filmleri Haftası kapsamında Tahran’da 4 adet film gösterilecek. Bunlar sanat tabir edebileceğimiz belli kitlesi olan yeni filmler. Tabii ki sinemalarda gösterildi, fakat henüz yaygın gösterime girmedi. Bu anlamda Tahran’da Türk Filmleri Haftası’na katılanlar ilk izleyicileri olacak. İranlılar ve Tahranlıları bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

'İranlıların Türk sinemasına olan ilgisi gayet olumlu'

Korkmaz, İran halkının Türk sinemasına olan ilgisi hakkında şunları söyledi:  “İranlıların Türk sinemasına olan ilgisi gayet olumlu. Bu konuda sadece sinema filmleri değil aynı zamanda Türk dizileri de takip ediliyor. Tabii ki, İran’da Türkçe biliminin yüksek olmasının da payı var.”

Son yıllarda özellikle Türkiye’de düzenlenen film festivallerine İran’dan da katılımlar olduğuna dikkati çeken Korkmaz, “Örneğin bildiğim kadarıyla Malatya’da yapılan film festivaline bir İran filmi katıldı. Yani Türkiye’de de İran filmlerine rağbet var biliyorsunuz. Karşılıklı film sektöründe, sinema sektöründe güzel bir rağbet görüyoruz.” açıklamalarında bulundu.

“Sinema iki ülke ilişkilerinin pekişmesine neden olabilir mi?” sorusu üzerine Korkmaz, sinema sektörünün çok önemli olduğunu ifade ederek, “Sinema doğrudan insanı anlatan bir sanat. Dolayısıyla insan sinema izleyerek aslında kendisini bir şekilde orada görüyor, dolayısıyla içselleştirebiliyorsunuz doğrudan. Mesela Türkiye'de İran filmeri izlenirken insan orda kendinden birşeyler buluyor. Aynı şekilde İran'da Türk filmleri izleyen birisi orda kendinden birşeyler buluyor. Bu halklar arasında karşılıklı bir sempati oluşturuyor. Bu anlamda sinemanın önemi çok büyük. Bunun karşılıklı olarak tanınmasını istiyoruz. Gördüğümüz kadarıyla sinema sektörü gayet iyi ilerliyor.” yanıtını verdi.

Bu etkinliğin devam edip etmeyeceği konusunda Yusuf Korkmaz, yaz sezonundan itibaren İranlı sinemaseverler için film gösterimlerine başladıkarını kaydederek, yaz etkinliklerine yoğun ilgi olduğunu ifade etti.

Önümüzdeki yazda da açık hava sineması etkinliğinin devam edeceğini açıklayan Tahran Yunus Emre Sanat ve Kültür Koordinatörü, “Gelecek yıllardaki planlarımızda Türk yönetmenler ve yapımcıları da ağırlamayı düşünüyoruz.” diye konuştu.

'Derviş Zaim’in 'Balık' filmini çok beğendim'

Türk Filmleri Haftası etkinliği açılışında gösterilen Derviş Zaim’in 'Balık' adlı filmini büyük zevkle izlediğini dile getiren İranlı izleyici Ziba Hodayi, “Sanatsal alanda Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen etkinlikler çok iyi. Film ile sinema halkın kültür ve geleneklerini anlattığı için çok önemli. 'Balık' sanatsal bir filmdi. Güzel bir filmdi ve oyuncuların performansı çok iyidi. Yönetmen hikayeyi güzel anlatıyor. Çok beğendim.” ifadesini kullandı.

Mehr Haber Ajansı

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.