İranlı yönetmen Asğar Ferhadi, Oscar’a katılmayacağını söyledi

İranlı yönetmen Asğar Ferhadi, Oscar’a katılmayacağını söyledi

  Haziran 19, 2019

  1.409 Okunma

Oscar ödüllü İranlı yönetmen Asğar Ferhadi bu yıl ABD başkanı Trump'ın faşist tutumlarından dolayı Oscar'a katılmayacağını bildirdi.

Daha önce, Bir Ayrılık (2011) filmi ile Oscar ödülünü kazanmış olan ve bu yıl da, Satıcı (2016) adlı filmi Oscar Akademi Ödüllerinde, Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar'a tekrar aday gösterilen İranlı yönetmen Asğar Ferhadi, Oscar törenine katılmayacağını bildirdi.

Usta film yapımcısı, bu kararını ABD Başkanı Donald Trump'ın imzaladığı “Müslüman Yasağı”na tepki olarak verdi.

Asgar Farhadi'nin konu hakkındaki açıklaması şöyle:

“Bu demeç ile, sinema toplumundaki arkadaşlarımla beraber Akademi Ödüllerine katılmayacağımıza karar verdiğimi bildirmekten hüzün duyuyorum.

Geçtiğimiz birkaç gün içinde, göçmenlerin ve birçok İslam ülkesinden ziyaretçilerin gördüğü haksız ve zalimane muamelelerden sonra; kararım yine aynıydı: TÖRENE KATILMAK ve BU KONULAR HAKKINDA BASINA FİKRİMİ AÇIKLAMAK. İtiraz göstergesi olarak Oscar törenine katılmama yahut da bu töreni boykot etme gibi bir niyetim yoktu. Çünkü, Amerikan Film Endüstrisinde ve Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisindeki çoğu kişinin bugün eşi görülmemiş bir biçimde yaşanan bu faşizm ve aşırıcılığa karşı olduğunu biliyorum. Oscar Adaylarının açıklandığı gün Amerika'daki dağıtımcıma da söylediğim gibi bu törene görüntü yönetmenim ile birlikte katılacaktım. Bu uluslararası harika kültürel etkinliğine katılacağıma inanıyordum daima.

Ancak, benim seyahatim için istisnalar yapılsa bile orada bulunmam için Amerikalılar “EĞER” ve “AMA”LARI ŞART KOŞUYORLAR ki bu benim için hiçbir şekilde kabul edilemeyecek bir durumdur. Bu sebeple, bu demecimde, Amerika'ya gitseydim basına neler açıklayacaktım, burada söylemek istiyorum.

Ulusları, politik savları ve kavgaları ne olursa olsun aşırılar dünyaya neredeyse aynı şekilde bakar. Dünyayı anlamak için ona “biz ve onlar” zihniyeti ile bakmaktan başka çareleri yoktur. Ki bu zihniyeti, korkunç bir “onlar” imajı oluşturmak ve kendi ülkelerindeki halka korku salmak için kullanırlar. Bu sadece Amerika Birleşik Devletlerine has değildir; benim ülkemde de aşırılar aynıdır. Yıllardır iki tarafta da aşırı gruplar, insanlarına çeşitli millet ve kültürleri gerçekçi olmayan ve korkunç imajlarla tanıtmaya çalıştılar ki; farklılıkları anlaşmazlığa, anlaşmazlıkları düşmanlığa, düşmanlıkları da korkuya çevirsinler. Halka korku aşılamak, dar düşünceli bireylerin aşırı ve fanatik tutumlarını haklı çıkarmak için kullanılan önemli bir araçtır.

Bununla birlikte, inanıyorum ki, bu dünyadaki insanların, kültürler ve inançları arasındaki benzerlikler, farklılıklarından çok daha ağır basmaktadır.

Günümüz halklarıarasındaki düşmanlıkların çoğunun kökeninin geçmişteki karşılıklı aşağılamalara dayandığına inanıyorum ve şimdi çeşitli uluslara uygulanan bu aşağılamanın da yarınki düşmanlıkların tohumunu serptiğini düşünüyorum. Bir milletin güvenliğini koruma bahanesiyle başka milletleri aşağılamak tarihte uygulanan yeni bir olay değildir ve bu tutum her zaman sonraki düşmanlık ve savaşlara zemin hazırlamıştır. Ben burada; yasal bir şekilde Amerika'ya girmeye çalışan bazı vatandaşlarıma ve diğer 6 ülkenin vatandaşlarına uygulanan türlü haksızlıkları kınadığımı belirtiyor ve şu anki durumun ileride uluslar arasında daha çok bölünmelere sebebiyet vermemesini ümit ediyorum.

Asğar Ferhadi, İran İslam Cumhuriyeti”

Satıcı (2016) filminin başrol oyuncularından Terane Alidosti daha önce, Trump'ın yedi Müslüman devletten insanlara vize yasağı getirmesini protesto ederek Oscar Akademi Ödüllerini boykot edeceğini açıklamıştı.

Donald Trump geçtiğimiz Cuma, yedi Müslüman ülkenin insanlarının 90 günlüğüne Amerika'ya gidişini yasaklayan bir başkanlık emri imzalamıştı. ABD'de birçok insan Trump'ın bu yasağına tepki göstermiş ve havaalanlarının içinde ve dışında gösteriler düzenlemişti.

Yeni Kaynak

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.