İzmir’de İran filmleri haftası

İzmir’de İran filmleri haftası

  Haziran 19, 2019

  741 Okunma

Dokuz Eylül Üniversitesi ve İran İstanbul Konsolosluğu kültürel ataşesi tarafından düzenlenen “İran Filmleri Haftası” üniversitenin Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

İran sinema sevenlerinin yoğun ilgi gösterdiği bu kültürel etkinliğin açılış töreninde bir konuşma yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zuhal Çetin Özkan, İzmir’de İran Filmleri haftasının düzenlenmesinin, İran’ın en seçkin eserlerini İzmir halkına izletme fırsatı sunduğunu bildirdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü ve İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğinde gerçekleştirilen organizasyon, fakültenin Özdemir Nutku Sahnesinde sinemaseverlerin beğenisine sunuldu.

Organizasyonun açılışına, İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Kültür Ateşesi Abdolreza Rashed, DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Mümtaz Sağlam, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

İranlı sanatçılar Mejid Mejidi ve Rouhollah Hejazi’nin yönetmenliğini yaptığı “Söğüt Ağacı” ve “Balıkların Ölümü” filmlerinin gösteriminin ardından konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zuhal Çetin Özkan, organizasyonla 3 günlük İran yolculuğuna çıkacaklarını, İran sineması gibi çok özel, özgün ve uluslararası çapta yer edinmiş bir sinemanın emektarlarıyla bir arada olmanın fakültenin öğrencileri açısından büyük bir şans olduğunu dile getirdi.

İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Kültür Ateşesi Rashed ise İran sinemasının 120 yıllık bir geçmişi olduğunu, ülkesinde her sene 100’den fazla film çekildiğini söyledi.

Rashed, sanat ve sanatçının kültürlerarası etkileşimde rolünün büyük olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Sanatçılar, dille anlatamadığı şeyi filmlerle gösterimlerle anlatır. Bugün gerçekleşen bu gösterim bir sene boyunca yapılan görüşmeler sonucu olmuştur. Bu bir başlangıçtır. Bugün İran İslam Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün alanlarda birbirine yakın olmaktan başka çaresi yoktur. Kültür çalışmaları iki ülkenin arasındaki etkileşim ve yakınlığın en önemli adımlarından birisidir. Biz istesek de istemesek de komşuyuz. Uzun yıllardır barışla yan yana yaşamışızdır. Bu barış ve yakınlık umarım uzun seneler devam eder.”

DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Sağlam ise doğu düşüncesi ve sanatının son dönemde gündem maddesi olarak kültürel hayatı belirlediğine işaret ederek “Kendi dinamiği ile belirlenen bakış açılarıyla sarsıcı bir şekilde bunu yapıyor. Yakın komşumuz İran’da bu kapsamda köklü bir kültürel geleneğin sağladığı katkılarla samimi gerçekçi düşsel nitelikleri iç içe sunan yeni ve farklı duyarlılıklarla özellikle sinema alanında etkili bir varlık gösteriyor.” dedi.

Konuşmaların ardından İranlı yönetmen Rouhollah Hejazi ile söyleşi gerçekleştirildi.

Hejazi, Türk filmlerini çok beğendiğini, İran’da Türk dizilerinin çok fazla izlendiğini belirtti, İranlı genç yönetmenlerin Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan’dan esinlenerek film çektiğini dile getirdi.

İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.