Kudüs Kısa Film Yarışmasının Sonuçları

Kudüs Kısa Film Yarışmasının Sonuçları

  Haziran 19, 2019

  791 Okunma

Kudüs Günü Haber Sitesi'nin bildirdiğine göre Türkiye'de bir İmam Hatip Derneği tarafından ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla düzenlenen Kudüs Kısa Film Yarışmasının kazananları belli oldu.

“Özgür Kudüs” konulu kısa film yarışmasında ortaokul öğrencilerinden üç, lise öğrencilerinden dört ve üniversite öğrencilerinden üç kişinin eserleri ödüle layık görüldü.

Mart ayının son günlerinden düzenlenen törenle, yarışmada dereceye giren 10 öğrenciye Kudüs ziyareti hediye edildi.

En uzun kısa filmin dört dakika olduğu filmler, “Filistin ve Kudüs için ne yapabiliriz?” sorusunu soran gençlere de gençlerden gelen bir cevap niteliğinde. İşte öğrencilerin gözünden kısa filmlerle Kudüs…

ÖDÜL ALAN ÖĞRENCİ VE FİLMLER

Ortaokul öğrencilerinden Ahmet Said Yiğiter “Kudüs Bizimdir” kısa filmiyle birinci oldu. Hüma Tabakoğlu “Özgür Kudüs” eseriyle ikinci, Mariam Mousa “Kudüs Bize Emanettir” eseriyle üçüncü oldu.

Lise öğrencilerinden Şeyma Özkan “Bir Gün Geri Döneceğiz” eseriyle liseler arasında birinciliği aldı. Sümeyye Şahin “Derin Uyku” eseriyle ikinci, Beyza Nur Bayır “Kudüs Gözbebeğim” adlı kısa filmiyle üçüncü ve Sema Nur Çelik “Karınca” isimli eseriyle dördüncü oldu.

Üniversiteler arasında Ömer Faruk Çetin“Filistin’in Çiçeği” isimli kısa filmiyle birinci olurken, Muhammed Özpınar “Kudüs” kısa filmiyle ikinci, Meriem Remili de “Yakın Zamanda” isimli eseriyle üçüncülük ödülüne layık görüldü.

Ortaokul Kategorisinde Ödül Alan Filmler

Kudüs Bizimdir – (Birinci) Ahmet Said Yiğiter (Karaman – 7. Sınıf Öğrencisi) 

Karaman Başarı Koleji öğrencisi olan Ahmet’in “Kudüs Bizimdir” kısa filmi, Mescid-i Aksa ve Kubbetüs Sahra’nın havadan çekilmiş görüntüleri ve bu kutsal belde hakkında ön bilgilendirmeyle başlıyor. Muhammed’in iki arkadaşı evine geliyor ve onu top oynamaya davet ediyor. Arkadaşlarıyla birlikte sokakta top oynayan Muhammed, bir anda silah ve bomba seslerini duyup arkadaşlarıyla birlikte kaçışıyor. Silah seslerinin altında evlerinin bahçesine gelen Muhammed, tebeşirle yere Mescid-i Aksa’nın resmini çiziyor. Bu sırada kapıdan içeri bir İsrail askeri giriyor ve Muhammed’in resmini çiğnemek istiyor ama Muhammed buna izin vermiyor.

Özgür Kudüs – (İkinci) Hüma Tabakoğlu (İstanbul – 7. Sınıf Öğrencisi)

Büyükçekmece Türk Oba İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Hüma Tabakoğlu'nun ikinci olan “Özgür Kudüs” adlı kısa filmi, “empati” üzerinden Filistinli çocukların yaşadıkları dramı anlatıyor. İstanbul’da sokakta oyun oynayan bir çocuk, Filistin’de oyun oynayan çocuk yerine koyulmuş ve bir an öldüğü resmedilmiş. Silah ve bomba seslerine maruz kalarak İsrail zulmü ve işgali altında kalan çocukların neler yaşadığına odaklanan film, bu meseleye empati duygusuyla yaklaşması açısından çok güzel.

Kudüs Bize Emanettir – (Üçüncü) Mariam Mousa ( İstanbul – 10. Sınıf Öğrencisi) 

Ali Nar İmam Hatip Ortaokulu (Fatih) öğrencisi Mariam Mousa’nın “Kudüs Bize Emanettir” adlı filmi, Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın Müslümanlar için önemi, Yahudilerin Filistin’e ilk kez nasıl girdiği, İsrail’in Kudüs’ü sözde başkent ilan etmesi gibi sorulu-cevaplı; bir yandan yazıların aktığı diğer taraftan Aksa Camii’nden görüntülerin olduğu belgesele daha yakın bir kısa film diyebiliriz.

Lise Kategorisinde Ödül Alan Filmler

Bir Gün Geri Döneceğiz – (Birinci) Şeyma Özkan (İstanbul – 10. Sınıf Öğrencisi)

Üsküdar Tenzile Erdoğan Anadolu İmam Hatip öğrencisi Şeyma Özkan'ın “Bir Gün Geri Döneceğiz” adlı kısa filmi, Filistin için bulunduğumuz mevkide yapabileceklerimizi örnekler vererek anlatıyor.

Filistinliler gösterilerde genellikle ellerinde anahtar veya anahtar çizili pankart taşıyor. Bunun anlamı şu: “1948’de evimizi terk ettik ama anahtar bizde, bir gün evimize geri döneceğiz.” Elinde anahtar olan puzzle parçalarının birleştirilmesi üzerinden Filistin meselesinin anlatıldığı film, işe önce kendimizden başlamamız gerektiği mesajını veriyor.

Derin Uyku – (İkinci) Sümeyye Şahin (İstanbul – 10. Sınıf Öğrencisi) 

Özel Gaziosmanpaşa Şefkat Anadolu Lisesi öğrencisi Sümeyye Şahin'in kısa filmi “Derin Uyku”, Malcolm X’in “bütün uyuyanları uyandırmak için bir tek uyanır yeter” sözünden hareketle Filistin yolunda uyanan gençleri anlatıyor.

Uyuyan öğrenciler rüyalarında Kudüs’ün elden gittiğini görüyorlar ve sonrasında uykudan uyanıp harekete geçiyorlar. Filmin mesajı açık: Filistin için önce uyanmamız gerekiyor!

Kudüs Gözbebeğim – (Üçüncü) Beyza Nur Bayır (İstanbul – 9. Sınıf Öğrencisi)

Ataşehir Şehit Akın Sertçelik Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Beyza Nur’un çektiği kısa film “Kudüs Gözbebeğim”, Kudüs için üzülen bir öğrencinin hikâyesini işliyor. Kendisini yalnız hisseden kız öğrencinin içinden duyduğu bir ses “la tahzen” yani “üzülme” diyor. Namaz kılıp dua eden öğrencinin gözüne odaklanan kamera “Kudüs, göz bebeğim” mesajıyla sona eriyor.

Karınca – (Dördüncü) Sema Nur Çelik (İstanbul – 10. Sınıf Öğrencisi) 

Lise kategorisinde 4. olan Güngören İTO Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Sema Nur Çelik'in “Karınca” adlı kısa filmi, “Filistin, Kudüs için ne yapabiliriz?” sorusu çerçevesinde kendisine cevap arayan bir öğrenciye odaklanıyor.

Konferans vermek üzere okula gelen bir yazar, konuşmasında Filistin’i anlatırken, Yahudilerin her yıl kutladıkları Hamursuz Bayramı’nda birbirlerine “Kudüs’te görüşmek üzere” dediklerine, iki bin yıl devletsiz yaşayan bu topluluğun kendilerini bir arada tutmak için nasıl bilinçlendiğine dikkat çekiyor. “Yahudiler, unutmuyor. Bizim de unutmamamız lazım!” diyen yazarın konferansından etkilenen bir öğrenci, iki arkadaşıyla birlikte bir afiş yapar ve okulun duvarına asarlar. Afişte ne mi yazıyor: “Yarın Kudüs’te görüşmek üzere.”

Üniversite Kategorisinde Ödül Alan Filmler

Filistin’in Çiçeği – (Birinci) Ömer Faruk Çetin (Antalya – 4. Sınıf Öğrencisi)

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema bölümü öğrencisi Ömer Faruk Çetin'in “Filistin’in Çiçeği” adlı kısa filmi bir çocuğun gözünden Filistin’e uzanıyor.

Küçük bir çocuk olan Selahattin, televizyonda gördüğü haberlerden etkilenerek Filistinli çocuklar için üzülmektedir. Babası Selahattin’e üzülmemesini, o çocukların ölünce cennete gideceğini söyler. Selahattin hemen oyuncaklarını toplar ve mezarlığa gider, bir çukur kazar, oyuncaklarını oraya gömer. Oyuncaklarını gömmesinin sebebi, şehit edilen Filistinli çocukların cennette bu oyuncaklarla oynamasını istemesidir. Aynı zamanda Selahattin’in Allah’a duasıdır bu. Filmde Selahattin’in yüzünü hiç görmeyiz, hep arkadan çekilmiştir; tıpkı Filistinli çizer Naci el Ali’nin meşhur Hanzala karakteri gibidir. Filistin kurtuluşa erdiğinde Selahattin de Hanzala gibi yüzünü bize dönecektir.

Kudüs – (İkinci) Muhammet Özpınar (Karaman – Tez Öğrencisi) 

Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisi Muhammet Özpınar'in “Kudüs” adlı kısa filmi, Nuri Pakdil’in “Anneler ve Kudüsler” şiirine atıf yaparak şu mısraları hatırlatıyor bize: “Tûr Dağını yaşa / Ki bilesin nerde Kudüs / Ben Kudüs’ü kol saati gibi taşıyorum. Ayarlanmadan Kudüs’e / Boşuna vakit geçirirsin / Buz tutar / Gözün görmez olur. Gel / Anne ol / Çünkü anne / Bir çocuktan bir Kudüs yapar”

Genç adam namazını kılmak için uyanıyor, biraz Kur’an okuduktan sonra sabah namazına camiye gidiyor. Namazdan sonra Kudüs için dua ediyor. Duvara “Özgür Kudüs” yazısını yazan genç, Hanzala gibi sırtını dönüyor.

Yakın Zamanda – (Üçüncü) Meriem Remili (Samsun – Hazırlık Öğrencisi)

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi hazırlık öğrencisi Meriem Remili, “uzak olmana rağmen seni yakın hissediyorum” cümlesiyle özetleyebileceğimiz bir ümidi kelimelerle anlatıyor. Film, farklı coğrafyalardan öğrencilerin kendi dillerinde “Kudüs Filistin’in başkentidir” sözleriyle sonlanıyor.

​Yeni Kaynak

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.