Siyonistleri Kızdıran Film

Siyonistleri Kızdıran Film

  Haziran 19, 2019

  827 Okunma

İran İslam Cumhuriyeti ve Lübnan ortak yapımı 33 Gün filminin hikâyesi

Film, baştan sona Kuzey Lübnan’da gerçekleşen savaşı konu ediniyor. İsraillilerin özel bir hassasiyete sahip oldukları bu bölgede biz de film çekiyorduk ve oyuncular için emniyetli bir yer tahsis etmemiz gerekiyordu. İsrail casus uçakları devamlı bizi gözetliyordu. Halk ise İsrail bayrağına karşı özel bir hassasiyete sahipti ve bir kaç kez İsrail bayrağını indirdiler.

Tabnak-Kutsal Savunma Servisi –  Cemal Şurce’nin yönetmenliğini yaptığı “33 Gün” Sinema filmi İran sinemalarında gösterime girmiş bulunuyor. Film, Siyonist rejimin 2006 yılında Lübnan’a saldırısında yaşanan olayları belgeleriyle ele alıyor.

“Dokuzuncu Gün”, “Onuncu Gece”, “Kerkük Olayları”, “Bıçak Sırtı”, “Pilot”, “Görüşme Arzusu”, “Mecnun’un Hikayesi” gibi filmlerin yönetmenliğini yapan Cemal Şurce, “33 Gün” filminin senaryosu hakkında şunları söylüyor: Senaryo, Cevad Şamghadri’nin projesi, Şahap Mellatkhah tarafından bana verilmiştir. Ben de Farabi Kültür Birimi ve direnişçi kardeşlerime böyle bir öneri sundum. Ali Dadres ise senaryonun birkaç bölümünü tekrar yazdı.

Şurce, filmin yapımı hakkında “Film baştan sona kadar Kuzey Lübnan’da gerçekleşen savaşı konu ediyor. İsrail’lilerin özel bir hassasiyete sahip oldukları bu bölgede biz de film çekiyorduk ve oyuncular için emniyetli bir yer tahsis etmemiz gerekiyordu. Lübnan ordusu bizimle çok iyi bir ortak çalışma sergileyerek ihtiyacımız olan herşeyi hizmetimize sundu. Bazı şeyler eksik bile kalsa, halk gidip kendi evinden getiriyordu. İsrail casus uçakları, devamlı bizi gözetliyor ve halk da özellikle İsrail bayrağına karşı hassasiyet gösteriyordu ve birkaç kez bayrağı indirdiler de.” dedi

 “33 Gün” filminin senaryosu, 33 gün direnenler için bir hak iadesidir. Yalnızca şiiler için değil, bu direnişde yer alıp İsrail’i kendi isteklerini kabul etmeye zorlayan çeşitli kavim ve dinlere mensup herkes içindir”, diyen yönetmen sözlerine şöyle devam etti: “Biz “33 Gün”ü dramatize ettik, çünkü filmin hikaye kapasitesi çok sınırlıydı. Biz de, direnişi duygusallaştırırken korumaya gayret ettik. Muhataba ulaşan mesajla, Lübnan’ın bilinmeyenleriyle ilgili eksiklikleri gidermeyi istiyorduk.” Filmin bütçesi hakkında ise şunları ifade etti: “İran ve Lübnan arasında bildiğim kadarıyla ekonomik açıdan çok bir fark mevcut değil. “33 Gün” filminin bütçesi yaklaşık 700 bin Dolar’dır. Bana göre günümüz dünyasında bir film için bu bütçe oldukça komiktir.

33 Gün”ün senaristi Ali Dadres: “Kağıt üzerindeki her senaryo çekilene kadar değişime uğrar. Değişiklerin bir bölümü yapım aşamasındaki sıkıntılardan kaynaklanmaktadır. Benim senaryomun durumu ise bundan daha vahimdi ve Sayın Şurce bu sıkıntıları düzeltti.”dedi. Dadres filmin karakterleri hakkında da şunları dile getirdi: “Filmle ilgili yaptığımız işlerden birisi, son zamanlardaki İsrail belgesellerini ve benzeri  filmleri izleyip, gerekli olan şahsiyetleri meydana getirmek olmuştur. Bu nedenle filmdeki karakterin gerçekle alakası yoktur.”

Yakın zamanda bazı İslami ülkelerde de gösterime girecek olan bu filmde, Pir Dağer, Basem Muğniyye, Yusuf Elkhal, Karmen Lobus, Nesrin Tafesh, Kenida Aluş ve Darine Hamza gibi bazı Lübnan’lı oyuncular da rol almaktadır.

Lübnanlı oyunculardan Pir Dağe, “Filmde iyi bir karakteri canlandırdığımı düşünüyorum ve Sayın Şurce’ye bu karakteri bana verdiği için teşekkür ediyorum. Filmdeki karakteri canlandırmak benim için çok zordu çünki İbranice, bilmediğim bir dildi. Benim için en zor olan şey aşina olmadığım dilde konuşmaktı.” dedi.

33 Gün” filminde oynaması kararlaştırılan ve Mübarek Hükümeti’nin son anda Lübnan’a gelmesine engel olduğu, Mısırlı tesettürlü oyuncu Hennan Türk şunları söyledi: “Ben gerçekten bu filmde oynamayı çok istiyordum. Çünkü İranlılar tarafından sergilenen sinema ve diğer sanatsal faaliyetler takdire şayandır. Ancak iki ülke arasındaki siyasi anlaşmazlıklar yüzünden Mübarek hükümeti benim bu filmde yer almama engel olmuştur. Bu durum beni gerçekten çok üzdü.”

Daha önce Cemal Şurce tarafından “Jonoube Asmani” (Cenûbi Asumani) adıyla çekilmesi kararlaştırılan bu film, Mehdi Humayunfer’in yapımcılığı, Farabi Sinema Derneği, Hizbullah ve Lübnan Hükümeti’nin işbirliğiyle hazırlanmıştır.

33 Gün”ün yapımcısı Mehdi Homayunfer, filmin yapımındaki engel ve zorluklardan bahsederek şunları anlattı: “Merkava tankının yapılması filmin kazandırdığı yeni tecrübelerden biri oldu. Projede önümüze çıkan ilk problem büyük bir bölgeye ihtiyaç duymamız oldu. Çünkü film için geniş bir alanı tahrip etmemiz gerekiyordu. 33 Gün’de meydana gelen olaylar o kadar fazlaydı ki, onlar hakkında sadece konuşup sahneye yansıtmamak imkansızdı. Hepimiz biliyoruz ki, genellikle film çekimlerinde dekorlar yapılarak gösterilmek istenen ortam hazırlanır. Bizim sorunumuz da tam bu noktada ortaya çıkıyordu, insanların evine zarar verip yıkamazdık. Biz de Cemal Şurce’nin yeni bir köy inşa edilmesi önerisini uygulayarak bir köy inşa ettik. 33 günlük savaşta Müslüman Lübnan halkının direniş öyküsünü konu alan “33 Gün” filmi, dünyada direniş konulu filmler arasında öne çıkacak bir özelliğe sahiptir. İşlediği konu nedeniyle eser korunmaya ve ilgi gösterilmeye layıktır.”

İran Kültürevi

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.