Suriye’de İran İslam Kültür ve Sanat Günleri Başladı

Suriye’de İran İslam Kültür ve Sanat Günleri Başladı

  Haziran 19, 2019

  730 Okunma

İran İslam Devriminin 39. yıl dönümü anısına Suriye'de iki farklı noktada İran İslam Kültür ve Sanat Günleri etkinliği düzenleniyor

İran İslam Cumhuriyeti'nden Bayer Müzik Grubunun da performans sergilediği İran Kültür Haftası etkinlikleri Suriye'de iki farklı noktada başladı.

Suriye Kültür Bakanlığı ve İran Kültür Evi'nin birlikte organize ettiği etkinlikte İran İslam Kültür ve Sanatı Suriyelilerin beğenisine sunuldu.

Hüsamettin Brimo'nun yönettiği Gökkuşağı Korosu, Suriye ve İran'ın köklü ve derin kültürel bağlarını gösteren bir Farsça eseri seslendirdi.

Etkinliğin parçası olan sanat sergisinde, İranlı beş üstadın, kaligrafi, grafik ve resim tasarımları ve kariketürleri sergilendi.

Ayrıca sergide çağdaş İran sanatını simgeleyen el sanatı eserler de beğeniye sunuldu.

Siyah-Beyaz fotoğraflar İran halkının çaba ve fedâkarlıklarını adım adım belgelerken, renkli yeni fotoğraflar bu çabaların sonucu olan çağdaş İran medeniyetinin kalkınmışlığını resmediyor.

Suriye Kültür Bakan Yardımcısı Tevfik el-İmam etkinliğin açılışında bir konuşma yaptı ve konuşmasında Suriye ve İran'ın tarihi bağlarını dile getirdi ve ayrıca Şam ve Tahran ittifakının; Tekfirci ve Amerika-İsrail planlarına karşı bölgedeki direnişin merkezini oluşturduğunun altını çizdi.

İslami İrşad ve Kültür Bakanlığının uluslararası temsilciliğinden Dr. Abbas Hamayar, İran İslam Cumhuriyetinin, ülkeye açılan savaşlara ve uygulanan sayısız ambargoya rağmen son 40 yılda bilim ve teknoloji açısından nasıl ilerlediğini anlattı. İran İslam Cumhuriyeti, bilim üretimi açısından dünyada şu an on üçüncü, uydu fırlatma açısından ise yedincidir.

Dr. Abbas Hamayar, ayrıca İran'ın kültürel başarılarına da değindi ve özellikle film sektörü ve kitap-dergi yayınlarındaki kaliteli artışın altını çizdi.

İranlı resmi kişilik, Suriye ve İran'daki tüm akademiklerin, düşünür ve sanatkârların tüm gayretleri ile tekfirci teröre karşı mücadele etmeleri gerektiğini belirttikten sonra bu terörün cinayetlerini de gelecek nesillere bir hatırlatıcı olması için belgelemenin gerekliliğini anlattı. Ayrıca bölgedeki tarihi ve arkeolojik anıt ve mirasların da korunmasını teşvik etti.

İran'ın Şam elçisi Cevat Türk Abadi, İran ve Arap kültürleri arasındaki bağlar hakkında konuştu.

İran Kültür Haftası Cumartesi'ye kadar sürecek olup, sanatsal ve kültürel etkinlikler Şam'da ve Lazkiye'de düzenlenecek.

Yeni Kaynak

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.