Türkiyeli sinemacılar Uluslararası 36. Fecr Film Festivaline katılacak

Türkiyeli sinemacılar Uluslararası 36. Fecr Film Festivaline katılacak

  Haziran 19, 2019

  681 Okunma

Doğu filmleri, değerler filmleri, Filistin'in mazlumiyeti ve Myanmar'ın yalnızlığının işleneceği İran'ın Uluslararası Fecr Film Festivaline bu yıl Türkiyeli sinemacılarında katılacağı açıklandı.

İslami İran'da geleneksel olarak düzenlenen Fecr Film Festivalinde bu yıl 54 ülkeden 120 film gösterilecek.

Konu ile ilgili olarak bir basın toplantısı düzenleyen Uluslararası Fecr Film Festivali Sekreteri ve İran İslam Cumhuriyeti önde gelen yönetmenlerinden Rıza Mir-Kerimi, festival kapsamında 78 ülkeden 300 katılımcının olacağı festivalde, 54 ülkeden 120 filmin gösterimi gireceğini söyledi.

Festival kapsamında 50 ülkeden 55 sinema bölümünde okuyan öğrencinin bir araya geleceğini de söyleyen Mir Kerimi, katılımcılar içinde komşu ülkeler, İslam ülkeleri ve doğu ülkelerine öncelik verdiklerini söyledi.

Kerimi, “Asya kıtasındaki sinemacıların yeterince tanınmadığını biliyoruz. Bu yüzden de Asyalı film yapımcılarına da Şark Vizyonu adlı ayrı bir bölüm açtık. Asyalı sinemacıların tanınmasına önem vermek istiyoruz.” diye konuştu.

“Filistin meselesi bizim önemli meselelerimizden biri.” diyen Kerimi, her festivalde Filistin meselesini konu edinen “Yaralı Zeytinler” başlığı altında bir bölüm olduğunu söyledi.

Kerimi, bu yıl Filistin meselesinden ayrı olarak Myanmar konusuna da yer verdiklerini belirterek, Myanmar'daki insanlık dramına vurgu yapmak istediklerini söyledi.

“Türkiye sinemasını hiçbir şekilde göz ardı edemeyiz”

Basın toplantısında Türk sinemasını da öven ve Türkiye ile İran sinemasının birbirinden etkilendiğini belirten Kerimi, Türkiye sineması ile İran sinemasında gerek şekil ve gerekse de muhteva açısından önemli tecrübelere sahip olunduğunu dile getirdi.

Kerimi, “Türkiye sineması bölgede ve dünyada önemli bir yere sahip. İran ve Türkiye sineması, form ve şekil açısından da iş birliği ve tecrübeye sahipler. Ayrıca, Türkiye sinemacıları, düzenlenen bütün Fecr Film Festivallerine özel ilgi göstermişlerdir. Özellikle de son iki yıl içinde yapılan festivallerde de gözle görülür bir katılım gösterdiler. Geçen iki dönemde hem Türkiye filmleri festival yarışmalarında varlık gösterdiler hem jüri üyeleri olarak da katılım gösterdiler. Bu yıl da geçen yıllarda olduğu gibi hem festival yarışmasında Türkiye filmi var hem de jüri üyesi Türkiyeli sinemacılar var. Türkiye sinemasını hiçbir şekilde göz ardı edemeyiz. Türkiye sinemasıyla daha ciddi bir iş birliği yapmak isteriz.” diye konuştu.

“Ümit ediyorum iş birlikleri sürekli devam eder”

Kerimi ayrıca yaptığı açıklamada, “İran ve Türkiye sineması bölgede çok iyi bir yerde. Bana göre, Türkiye ve İran sineması iki kardeş gibi. Her zaman tecrübelerini birbirine aktaran iki kardeş gibi birbirleriyle tecrübe paylaşımı yapmışlardır. Her yıl olduğu gibi bu yılda Türkiyeli sinemacıları ağırlamaktan onur duymaktayız. Ümit ediyorum iş birlikleri sürekli devam eder.” ifadesini kullandı.

İLKHA

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.