Yasaklanan ‘Yeva’nın yönetmeninden çağrı

Yasaklanan ‘Yeva’nın yönetmeninden çağrı

  Haziran 19, 2019

  663 Okunma

16. Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nin İstanbul’daki son gününde izleyiciyle buluşması planlanan Ermenistan-İran ortak yapımı ‘Yeva’ adlı filmin gösterimi, İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı.

Filmin, 17 Mart Cumartesi saat 17.00 seansında gösterilmesi planlanıyordu. Ancak Emniyet görevlileri, Cumartesi öğlen saatlerinde, film gösteriminin yasaklandığına dair Valilik kararını festival yetkililerine iletti. Filmmor’dan Melek Özman, ‘Yeva’nın, Azerbaycan hükümetinin ısrarlı girişimleri sonucu yasaklandığını söyledi. 

Filmin yönetmeni Anahid Abad ise Agos’a yaptığı açıklamada, filmin yasaklanmasından ötürü duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Abad, şöyle konuştu: “Bir ay öncesinde Yeva filmimin İstanbul’daki 16. Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nde gösterileceğini öğrendim. Hatta bu vesileyle İstanbul’a da gelecektim fakat uçuştan birkaç saat önce İstanbul Valiliği’nin filmin gösteriminin yasaklandığını öğrendim. Bu yasağa çok şaşırdım ve elbette üzüldüm. Zira benim herhangi bir siyasi mesaj içermeyen ve evrensel filmim, siyasi bir tavırla devlet tarafından yasaklandı. Yeva’nın yasaklanmasının nedenlerini öğrenmek için Türkiye Parlamentosu’na başvurmayı düşünüyorum. Onlardan filmin gösterilmesini ve değerlendirmeyi aydınlar ile halkın yapmasını, bu konuda kolaylık sağlamalarını talep edeceğim. Ben, Yeva filminin yönetmeni Anahit Abad, filmimin özgürce gösterilmesini talep ediyorum. Türkiyeli aydınları, sanatçıları, sinemacıları, İstanbul halkını ve Türkiye toplumunu, filmin gösterilmesini desteklemeye çağırıyorum.

Festival yöneticileri, 17 Mart Cumartesi günü saat 17.00’de, filmin gösterileceği Fransız Kültür Merkezi’nde yasaklama kararına ilişkin bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamanın bazı bölümlerinde şu ifadelere yer verildi: 

“Kimin hangi filmi seyredeceğine masa başında oturup, üç siyasetçi karar veremez. Bu devirler çoktan geride kaldı.’ Bu sözler Kültür ve Turizm Bakanımız Numan Kurtulmuş’a ait. 10 gün önce sarf etti bu sözleri. Nedeni de Arap dünyasına yayın yapan uydu kanalları şirketi MBC Grubu’nun 1 Mart itibariyle Türk dizilerini yayından kaldırmasıydı. Ancak 16. Filmmor programında yer alan, İran Farabi Film Vakfı’ndan aldığımız, İran-Ermenistan ortak yapımı Yeva adlı film, tam da masa başında sayısını bilmediğimiz siyasetçiler tarafından Azerbaycan Devleti’nin talebiyle İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı… Filmmor her tür ayrımcılığa ve nefret söylemine karşı bir festivaldir. Yeva, çocuğuyla özgür yaşamak isteyen bir kadının ataerkil toplumdaki mücadelesini anlatan bir filmdir. Filmin iddia edildiği gibi Azerbaycan Devleti yahut Azeri halkını incittiği kanaatinde değiliz. Bu yasaklama kararının filmi izlememiş yetkililer tarafından alındığı düşüncemizi de kamuoyuyla paylaşmak isteriz. Filmi gösteremediğimiz için üzgünüz, ‘Kimin hangi filmi seyredeceğine masa başında oturup, üç siyasetçinin karar verdiği günlerin geride kalmasını’ dileriz.”

AGOS

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.