Mecid Mecidi: Bırakın, izleyenler karar versin

Mecid Mecidi: Bırakın, izleyenler karar versin

  Haziran 19, 2019

  1.167 Okunma

İranlı yönetmen Mecid Mecidi, "Bırakın Hz Muhammed filmini izleyenler değerlendirsin"

”Hz. Muhammed: Allah’ın Elçisi” filminin yönetmeni Mecid Mecidi, “Filmimi eleştirenlerden tek bir isteğim var, o da insanların gidip izlemelerine müsaade etmeleri. İnsanlar filmin iyi ya da kötü olduğuna kendileri karar vermeli” diye konuştu.

Yönetmen Mecid Mecidi, büyük eleştirilere yol açan “Hz. Muhammed: Allah’ın Elçisi” filmine ilişkin, “Ben bu filmin İslam dünyası için birlik oluşturacak bir film olmasını istiyordum” dedi.

Hz. Muhammed’in çocukluk ve ilk gençlik dönemi ile İslam’ın doğuşunu beyaz perdeye aktaran film, özellikle gösterime girdikten sonra birçok tartışmayı beraberinde getirdi.

Filme ilişkin açıklamada bulunan Mecidi, “Türkiye’de gişede beklediğimi bulamadım, daha fazlasını bekliyorum. Filmimi eleştirenlerden tek bir isteğim var, o da insanların gidip izlemelerine müsaade etmeleri” diye konuştu.

‘Sünni kaynaklardan da faydalandım’

Mecidi, filmin iyi ya da kötü olduğuna izleyicilerin kendilerinin karar vermesini isteyerek, şunları aktardı:

“El Ezher’deki ve Suudi Arabistan’daki alimlerden filmi izledikten sonra eleştiri getirmelerini istedim ama öyle olmadı. Ben bu filmin İslam dünyası için birlik oluşturacak bir film olmasını istiyordum. Çocukluk dönemini seçmem de Sünni ve Şii dünyanın en çok uzlaştığı zaman olmasıydı. Sünni kaynaklardan da faydalandım.”

Önceki filmlerinden farklı olarak, filmde mucizelerin yaşandığı bir yaşama uygun şekilde efektler kullandığını kaydeden Mecidi, “Her hikayenin kendi dili vardır. Bundan önceki filmlerimde, filmin konusuna göre bir teknik kullandım ve konu Hz. Muhammed olunca filmin geçtiği dönem ve şartlar itibariyle yeni teknikler, efektler kullanmak zorundaydım. Örneğin Fil Suresi’nde olanları ele aldığınızda farklı efektler kullanmak zorundasınız. Bazı sahnelerde ise o ruhu vermek için sade bir anlatım tekniği kullandım. Örneğin Peygamber’in elbisesinin dikenlere takıldığı ağır sahnede önceki filmlerimdeki dili kullandım.” açıklamasında bulundu.

Hz. Muhammed’in filmini çekmek zor iş

Hz. Muhammed’in hayatını filme aktarmanın başlı başına çok zor bir süreç olduğunun altını çizerek, şu bilgileri verdi:

“Onun hakkında binlerce film de çekilse onun deniz gibi hayatından bir damlayı ancak anlatabilir. Biz de bu filmde onun hayatından ancak bir damlayı anlatabildik. Başından beri bu filmi tek bir film olarak görmedim. Bu filmi bir üçleme olarak düşündüm. Alt yapısını da hazırladık ama henüz kesin bir karara varmadım. Bu film için oluşturduğumuz seti, 30 yıl boyunca kalacak şekilde tasarladık. Dünyanın her yerinden yapımcıları, bu sette film yapmaları için davet ettik.”

Hz. İsa’nın 200, Hz. Musa’nın ise 120 filmde anlatıldığını vurgulayan Mecidi, Hz. Muhammed hakkında bu filmle birlikte sadece 2 film yapıldığına dikkati çekti.

Sinema, İslam’ın anlatılmasında bir araç

Yönetmen Mecidi, medyadaki İslam karşıtı propagandaya işaret ederek, şöyle devam etti:

“Sinema aslında toplumun siyasetini yansıtan bir araç. Hollywood’un yaptığı da bu aslında. Türkiye’deki sinemalarda da Hollywood’un etkisi görülüyor. Biz de sinemayı İslam’ın anlatılmasında bir araç olarak kullanmalıyız. İslam denildiğinde, Batı’da terör ön plana çıkıyor. Medyanın İslam karşıtı propagandalarına karşı bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.”

Hz. Muhammed’in hayatını masalsı bir şekilde anlattığına dair eleştirilere de yanıt veren Mecidi, Peygamber’in mucizelerine değinerek, Mirac hadisesini yaşayan bir tarafı olduğunu söyledi.

Yönetmen Mecidi, şiirde ya da edebiyatta bir şekilde Hz. Muhammed anlatılsa da sinema söz konusu olduğunda işin farklılaştığını kaydederek, “Aslında bu filmde Peygamber’in daha çok beşer yönünü ele aldığımızı düşünüyorum. Bütün peygamberler bir takım mucizelere sahiptiler. Bu mucizeler zaman ve mekana uygun şeylerdi. Mesela Hz. Musa zamanında sihir yaygındı ve Allah da ona asasının ejderhaya dönüşmesi mucizesini verdi. Hz. Muhammed döneminde ise ahlak ve insaniyet ölmüştü ve onun en büyük misyonu ise bunları yeniden diriltmekti” dedi.

İslami Vahdet

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.