İran İslam İnkılabından başka bir sahabe filmi

İran İslam İnkılabından başka bir sahabe filmi

  Ekim 19, 2019

  508 Okunma

İran İslam Cumhuriyeti; Hz Mus'ab bin Umeyr'i anlatan Cennet Yolu (2011), Hz Ebu Basir'i anlatan Çöl Kartalı (2012) ve Hz Osman bin Mazun'u anlatan Mülteciler (2013) gibi birçok sinema filmi yaptı.

İran İslam Cumhuriyeti yönetimi özellikle Gazali Sinema Kentini oluşturarak birçok Peygamberler ve İslam Tarihi konulu film ve diziye imza atmış oldu.

Son dönemde ise bazı İranlı yönetmenler Asr-ı Saadet döneminden güzide sahabeleri işleyen önemli filmler yaptılar.

Peygamber-i Ekrem Hz Muhammed Mustafa’nın (sallallahu aleyhi ve âlih) seçkin sahabilerinden Hz Mus’ab bin Umeyr’in (r.a) hayat ve mücadelesini işleyen ve Türkçe altyazılı olarak paylaştığımız راه بهشت Râh-ı Beheşt (Cennet Yolu – 2011) filmi ve Hz Osman bin Mazun’u (r.a) işleyen پناهنده (Mülteciler – 2013) filmi gibi.

Bu haberimiz ise başka bir İranlı yönetmen olan Mihrdad Hoşbaht’ın Peygamberimizin sahabelerinden Hz Ebu Basir’in (r.a) öyküsünü işleyen عقاب صحرا (Çöl Kartalı – 2012) filmi hakkında.

Çöl Kartalı filmi, Hicretten 6 ile 8 yıl sonrası dönemde gerçekleşmiş olan bir konuyu işliyor. Hudeybiye Anlaşmasındaki olayları Mekke’nin fethine kadar resmedip bir demirci ve kılıç ustası olan sahabi, Hazreti Ebu Basir’in mücadelesini anlatıyor.

İslam Tarihinde bilindiği üzere Hudeybiye Anlaşmasının maddeleri arasında; yeni Müslüman olan Kureyşlilerin Medine’ye alınmaması şartı vardı. Ebu Basir ise anlaşmadan sonra Müslüman olmuş, lakin ne Mekke’de kalabilmiş ne de anlaşmayı bozup Medine’ye göçebilmişti. Bu sebeple çölde göçebe hayatı sürmeyi seçen Ebu Basir, kendisi gibi olan bazı kişileri etrafına toplayıp müşrik kervanların yolunu kesmeye başladı. Bundan rahatsız olan müşrikler tekrar Peygamberimize gelip, önceden zorla ekledikleri maddeyi kendileri anlaşmadan kaldırmayı önerdiler.

Senaryosunu Abbas Ekberi’nin yazıp Mihrdad Hoşbaht’ın yönettiği İran yapımı Çöl Kartalı filminde Keykavus Yakide, Anuşirevan Ercüment, Habip Dehkan Neseb, Ali Rıza Kemali-Necad, Afşin Nahai, Muhammet Rabbani, Rıza Servi, Hüseyin Süleymani ve Ronak Yunusi gibi başarılı oyuncular rol alıyor.

Yeni Kaynak

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
  1. avatar
      admin Ekim 19, 2019 17:52:13

    Filmin Farsça orjinalini şuradan izleyebilirsiniz: http://ifilmtv.com/Film/Content/62453

Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.