İslam Cumhuriyeti ve Pakistan’ın ortak film girişimi

İslam Cumhuriyeti ve Pakistan’ın ortak film girişimi

  Nisan 28, 2024

  6 Okunma

İran İslam Cumhuriyeti ve Pakistan, Muhammed İkbal Lahori ile ilgili ortak bir film yapacak

İran İslam Cumhuriyeti ve Pakistan, İkbal Lahori olarak da bilinen Allame Muhammed İkbal’e sinematik bir saygı duruşunda bulunmak için işbirliği yapmaya hazırlanıyor.

Her iki ülkeden yetkililer geçtiğimiz günlerde bir araya geldi ve bu görüşmeler sırasında film projeleri üzerinde birlikte çalışma konusunda da anlaştılar. İlk proje ünlü şair ve düşünür İkbal Lahori’yi konu alan bir film olacak.

IRNA’nın haberine göre, İran Kültür ve İslami Rehberlik Bakanı Muhammed Mehdi İsmaili, “Bazı ortak filmlerin yapımı gündeme alındı, hazırlıkları süren ilk film merhum İkbal Lahori hakkındadır” dedi.

Muhammed İkbal tanınmış bir Güney Asyalı akademisyen, şair, avukat, filozof ve politikacıydı.

Hem Urduca hem de Fars edebiyatına yaptığı önemli katkılardan dolayı oldukça saygı görmektedir ve bu da onu Urdu edebiyatının önde gelen isimlerinden biri yapmaktadır.

İslam’ın Şairi veya Doğu’nun Şairi olarak tanınan İkbal’in etkisi İran sınırlarının ötesine geçerek Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Sri Lanka ve ötesinde yankı buluyor.

Çoğunlukla Pakistan’ın ruhani babası olarak selamlanan İkbal, İslam medeniyetinin dünya çapında, özellikle de Güney Asya’da yeniden canlanmasını savundu.

Pakistan’ın 1947’de bağımsızlığını kazanmasının ardından İkbal, ülkenin ulusal şairi olarak kabul edildi. “Hekim-ül Ümmet” (Ümmetin Bilgesi) ve “Müfekkir-i Pakistan” (Pakistan’ın Düşünürü) olarak geniş çapta saygı görüyor.

İkbal’in şiirleri birçok dile çevrilmiştir.

Yeni Kaynak

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.